Ontstaan zwangerschapsmasker

Zwangerschapsmasker

zwangerschapsmasker, zwangerschapsmasker voorkomen, wat is een zwangerschapsmasker, wat is melasma

Een zwangerschapsmasker, ook wel melasma genoemd, is een ophoping van pigment waardoor er donkerbruine vlekken op de huid ontstaan. De bruine vlekken komen meestal voor in het gezicht, jukbeenderen, kin, bovenlip en hals. Een zwangerschapsmasker is een vorm van hyperpigmentatie waardoor er plotseling vele pigmentvlekken op de huid ontstaan.

Een zwangerschapsmasker ontstaat door overmatige pigmentproductie door de huid. Deze pigmentproductie wordt veelal getriggerd door de zon. Melasma komt alleen maar voor bij vrouwen die in verwachting zijn. Hormonen in combinatie met zonlicht zijn in deze vaak de boosdoener. Niet alle pigmentcellen worden getriggerd waardoor deze cellen geen overmatig pigment aanmaken, hierdoor ontstaat er een vlekkige bruine verkleuring van de huid en is deze helaas niet meer egaal.

Waar ontstaat een zwangerschapsmasker?

Een zwangerschapsmasker ontstaat op plekken van het lichaam die veel in de zon komen. Over het algemeen komen de verkleuringen voor op:

  • Voorhoofd

  • Jukbeenderen

  • Rond de ogen

  • Bovenlip

  • Kin

  • Heel enkel ook op hals en armen

Melasma is een goedaardige kwaal en gaat over het algemeen vanzelf weer weg, echter zijn de vlekken vaak erg opvallend waardoor ze als zeer vervelend ervaren worden.

Melasma is een typisch verschijnsel bij zwangere vrouwen

Een zwangerschapsmasker wordt eigenlijk Melasma genoemd, maar omdat dit verschijnsel alleen bij zwangere vrouwen voorkomen, noemt met dit over het algemeen een zwangerschapsmasker. Wij houden deze term dan ook gewoon aan. Let wel: vrouwen die de anticonceptiepil slikken, kunnen ook melasma ontwikkelen. Dit komt omdat een zwangerschapsmasker wordt aangewakkerd door onze vrouwen hormonen in combinatie met zonlicht. Melasma komt voornamelijk voor in het 2e en 3e trimester van je zwangerschap. Het verdwijnt weer nadat je bevallen bent, echter kan dit wel enkele maanden duren.

Lees hier alles over de behandeling van een Zwangerschapsmasker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>