Wat is Melasma?

Wat is een zwangerschapsmasker?

De naam ‘zwangerschapsmasker’ staat voor een aandoening genaamd melasma. Dit is een bruine verkleuring die optreedt in het gezicht en soms ook in de nek. De verkleuring ontwikkeld zich langzaam en is een onschuldige vorm van hyperpigmentatie. Vaak is de zon de boosdoener van melasma en komen verkleuringen vaak voor op het voorhoofd, jukbeenderen, bovenlip en kin.

Wie krijgt melasma?

De aandoening zwangerschapsmasker komt alleen voor bij vrouwen die in verwachting zijn, vandaar ook de benaming ‘zwangerschapsmasker’. De aandoening komt voornamelijk voor in het 2e en 3e trimester van de zwangerschap. Melasma verdwijnt over het algemeen vanzelf weer na de bevalling. Dit kan echter wel een aantal maanden duren. Bij volgende zwangerschappen kan melasma weer terugkomen. In geringe gevallen komt melasma ook voor bij mensen die niet zwanger zijn, maar wel de anticonceptiepil gebruiken. We kunnen dan ook stellen dat hormonen aanleiding kunnen zijn voor de donkere verkleuring van de huid.

Hoe melasma behandelen?

Melasma kan het beste voorkomen worden. Wanneer je weet dat je er aanleg voor hebt, is het verstandig om de zon in het 2e en 3e trimester van je zwangerschap zoveel mogelijk te mijden. Mocht je toch genoodzaakt zijn om de zon in te gaan, bijvoorbeeld omdat het hoog zomer is, dan is het verstandig om een hoge zonfactor te gebruiken van spf 30 of hoger.

zwangerschapsmasker na bevalling, melasma behandelen, wat is een zwangerschapsmasker

Een zwangerschapsmasker kan behandelt worden met lasertherapie, chemische peelings of crèmes. Lasertherapie is niet voor iedereen geschikt, en geeft vaak ook geen voldoende resultaat. Een chemische peeling kan wel voor verlichting van de donkere vlekken in het gezicht zorgen. Dergelijke peelings moeten vaak wel meerdere malen herhaald worden. Een pigmentvlekken crème kan ervoor zorgen dat de huid langzaam lichter wordt. Dit duurt vaak 4 tot 8 weken. Wanneer het resultaat bereikt is, dient de crème als onderhoudskuur toegepast te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>